Bedden Matras

Een bed moet er mooi uitzien. Maar van een goed bed mag u veel meer verlangen. Een bed dat er prachtig uitziet verzekert u niet van een goede nachtrust. Een bed dat goed ventileert doet dat wel. Ervaar zelf waarom!

Van nature beweegt een lichaam zich gedurende de slaap. Dit is van belang voor een goede bloedcirculatie en gewrichten. Ook de huid kan daardoor beter ademen. Als draaien moeizaam gaat, dan verstoort dat uw nachtrust. De juiste ondersteuning, daar gaat het om. De ondersteuning van de natuurlijke lichaamshouding, door zonering in matras en kussen op de juiste hoogte, zorgt ervoor dat uw spieren en gewrichten ontspannen zijn, waardoor zij optimaal herstellen van de dag. Hierdoor begint u fit aan de nieuwe dag. Als u op een matras ligt, ontstaat er druk op die plaatsen waar de matras het meest wordt belast. Het is voor uw lichaam van belang dat deze druk niet te hoog wordt.

De slaap bestaat uit verschillende cycli, met verschillende vormen van slaap; van licht tot diep. Eén cyclus bestaat uit vijf stadia. Deze stadia onderscheiden zich van elkaar door de mate van hersenactiviteit en oogbeweging (Eye Movement). Bij de eerste vier stadia is de oogbeweging langzaam. Deze stadia heten dan ook ´Non Rapid Eye Movement´ (non REM-slaap). Alleen in het laatste stadium is er snelle oogbeweging, ´Rapid Eye Movement´, vandaar de term REM-slaap.

Lichte slaap

De stadia 1 en 2 worden wel de lichte slaap genoemd. Stadium 1 is de overgangsfase tussen waken en slapen en duurt ongeveer 7,5 minuut. De oogbeweging wordt langzaam. U hebt moeite om de ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. Stadium 2 is het begin van de echte slaap. U wordt niet meer van elk geluid wakker, maar als u wordt gewekt in deze fase heeft u nog niet het gevoel diep te hebben geslapen hebben. Dit stadium duurt 10 tot 25 minuten.

Diepe slaap

De stadia 3 en 4 vormen de diepe slaap. Ongeveer 30 minuten na het inslapen begint stadium 3. Dit is de overgangsfase naar de diepe slaap. Uw ademhaling wordt helemaal regelmatig, uw hartritme daalt, uw spieren raken totaal ontspannen. En na ongeveer 45 minuten start stadium 4. Ademhaling en hartritme zijn op hun laagst. Als u uit deze slaap gewekt wordt, bent u gedesoriënteerd en heeft u tijd nodig om u te realiseren waar u bent.

REM-slaap

Het laatste stadium, stadium 5, is het zogenaamde REM-slaap stadium. Snelle oogbewegingen zijn kenmerkend voor dit gedeelte van de slaapcyclus. Fase 5 wordt ook wel het droomstadium genoemd. Wordt iemand uit deze fase gewekt, dan is de kans groot dat hij een redelijk samenhangend verslag kan geven van de droom waar hij uit is gehaald.

Na de REM-slaap stadium ontwaakt u doorgaans kort (meestal onbewust) en begint de hele slaapcyclus weer van vooraf aan. Gemiddeld gebeurt dat zo’n 7 tot 10 keer per nacht. Het aandeel REM-slaap varieert per slaapcyclus. In de eerste cyclus is het klein, in de derde en met name de vierde slaapcyclus neemt het toe. Non-REM slaap komt verhoudingsgewijs meer voor tijdens de eerste en tweede cyclus.

“Een bed moet er mooi uitzien. Maar van een goed bed mag u veel meer verlangen.”